 Kde
boli, tam boli, boli raz jedny vianoce (kračún, zimný slnovrat, chanuka
...) a na tie nám Ježimráz priniesol absinth.
Reku, nebudeme ho piť len tak ako sedlač (čistý), ale naštudujeme na
nete seriózne návody francúzskych absinthových klasikov a podľa nich
opáčime.
Svojho času som pil absinth
na spôsob: na dno pohára vaječný koňak alebo iné sladké lepidlo (tak
mi akurát zišlo na um, čo by s tým urobil Baileys
alebo Carolans ?), na to pekný zelený absinth
(farebný kontrast - veď aj oči pijú, nie len hrdlo), ten zapáliť a celé
vtiahnuť slamkou do seba (než začne slamka horieť). Je to celé dosť
veľká sranda - doporučujem vyskúšať.
Teraz sme skúsili dva ďalšie, na nete teoreticky naštudované spôsoby:
- Absinth
sa naleje do pohára z hrubšieho skla (väčšia šanca, že ten pohár Vaše
pokusy prežije), na absinthovú
lyžičku (dá sa nahradiť aj klasickou kávovou, ale nie je to ono,
keďže nie je správne „deravá“) sa položí kocka cukru (dá
sa použiť aj kryštálový, ak cez originál absinth
lyžičku neprepadne do pohára), lyžička s cukrom sa namočí do absinthu
v pohári, aby cukor nacucal dostatok absinthu
(praktik nalieva absinth
z fľaše do pohára priamo cez tú kocku cukru na lyžičke) a následne sa
cukor (absinthom
pekne nasiaknutý) zapáli. Cukor plný absinthu
sa hneď rozhorí (ak ste nalievali absinth
cez cukor a lyžičku, tak efektne horí aj celá lyžička), tak ho nechajte
horieť až kým nezačne karamelizovať (spoznáte to na farbe cukru). Od
absinthu
na lyžičke a cukru/karamelu prekvapkávajúceho do pohára začne horieť
aj absinth
priamo v pohári. Oficiálne by ste mali nechať cukor vyhorieť a následne
lyžičkou rozmiešať jeho kvapky v pohári absinthu
do úplného rozpustenia. Keď Vám však karamel s prepáčením zaserie celú
lyžičku, hneď ho môžete aj s ňou ponoriť do pohára a rozmiešať. Ak to
celé horí viac, než sa Vám zdá zdravé, dolejte (t.j. zahaste absinth
v pohári) ľadovou vodou alebo sódou. Následne pite (ak ste vzhľadom
na pokusy použili viac absinthu
a vody, než ste si pôvodne mysleli, rozlejte výsledok do viacerých štamprlíkov).
Neuveríte, ale je to fakt dobré - každopádne doporučujem.
- Dajte urobiť ľad (s dostatočným predstihom, aby ste potom nemuseli
smädný čakať; alebo to skúšajte na horskej chate, kde je po ruke zamrznutý
potok, kde si narúbete ľadu podľa potreby). Pár kociek ľadu v poháriku
zalejete absinthom
a podľa potreby prípadne dolejete ešte ľadovou vodou či sódou. Absinth
by mal zmeniť farbu na mierne žltú - nadáva sa tomu žltozelená opalescencia
absinthu.
Následne pite. Aj to je sranda, treba vyskúšať, ale na studeno (aj keď
70% zahreje tak či tak) mne osobne ten absinth
až tak moc nechutil.
|